Csapatépítési elveink az ASH Szoftverház Kft.-nél

2021.05.25. · 4 perc olvasás

Mint minden cégnek, a csapatépítők az ASH-nál is elkerülhetetlen velejárói a munkavállalói életnek. Sokféleképpen lehet ezt csinálni, de abban biztosan egyetértünk, hogy nem mindig érik el a céljukat az ilyen típusú események. Szinte mindenkinek vannak kellemetlen, negatív élményei, amik miatt azt gondolja az ember, hogy bárcsak sosem kellett volna részt vennie semmiféle közösségkovácsoló eseményen. De ki hibáztatható ezek miatt? A munkaadó, aki nem megfelelő programot szervezett, vagy esetleg az egyes munkavállaló hozzáállása, akinek nem sikerült magát eléggé elengedni?

Ezek a rendezvények alapvetően nem azzal a céllal jönnek létre, hogy kényelmetlen helyzetbe hozzák a munkavállalókat. Valahol egy jutalmazási mód, amivel a vállalatok szeretnék munkavállalóik hűségét és összetartását növelni. Illetve egy jó csapatépítő valós célja valóban a közösségépítés. A csapatba való beilleszkedés alapvető igényünk. A munkahelyünkön kívül ez egy egyszerű, mindennapi folyamat, hiszen magunknak választunk hobbit, szabad időnk eltöltését, az embereket, akikkel körül szeretnénk venni magunkat. Olyan társasághoz csatlakozunk, amiket magunknak választunk, és ahol arról tudunk beszélni, azzal tudunk foglalkozni, amivel csak szeretnénk.

Ezzel szemben a munkahelyünk egészen más. Ott nem az alapján válogattak bennünket, munkavállalókat, hogy mennyire tudunk egymással jól kijönni, vagy azonos érdeklődési körük alapján. Teljesen mindegy, hogy egy többszáz főt foglalkoztató vállalatról, vagy egy kicsi, 5-10 fős vállalkozásról van szó. Az nagyjából lehetetlen, hogy mindenki mindenkivel jóban legyen és megtalálja a közös hangot. De nem is kell szeretnie mindenkinek mindenkit. Viszont számos oka is van annak, hogy miért fontos a közösségépítés egy munkahelyen. Az egy cégben dolgozóknál a közös cél a cég fennmaradásának biztosítása. Ehhez jól kell tudni együtt dolgozni, és nincs olyan résztvevő, aki nélkülözhető a nagyobb cél eléréséhez. Ebből a szempontból mindenki egyenértékű, az asszisztenstől egészen az ügyvezetőig. De ugyanúgy egyéni érdeke is mindenkinek, hogy jó közösségben dolgozzon, hiszen nem mindegy, hogy milyen környezetben tölti az ember életének jelentős részét. Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a csapatépítőnek legalább egy része legyen valós csapatösszetartást elősegítő program, ugyanis a közös vacsorán vélhetően úgy is azok fognak egymással érintkezni, akik a munkahelyen is megtennék, így kell olyan program, ahol olyanok is „rákényszerülnek” a közösködésre, akik egyébként nem tennék. Enélkül nincs értelme csapatépítőnek nevezni az eseményt. Sokszor ilyen eseményeken jönnek rá emberek, hogy több közös van bennük, mint azt elsőre gondolták volna.

Bár nem mindenkinek előnyös a kötelezővé tett csapatépítő, mi mégis azt gondoljuk érdemes egy esélyt adnia mindenkinek az ilyen típusú programoknak. Akár nyitott valaki a csapatépítésre, akár nem, egy dolog biztos: a programot követő napokban ugyan úgy együtt kell dolgozni azokkal az emberekkel, akikkel korábban a csapatépítőt elutasítottuk, ez pedig nem feltétlenül teremt optimális munkakörnyezetet. Hosszú távon pedig, aki teljesen kivonja magát a munkahelyi közösségi életből, nem fogja jól érezni magát, ami pedig a munkájára is elég nagy hatást gyakorol majd.

Az ASH Szoftverház Kft-néll a dolgos hétköznapokban mi, munkavállalók kiegyensúlyozottan, igazi csapatként dolgozunk együtt, tisztelve egymás eltérő egyéniségét és habitusát, munkáját, ugyanakkor a közös életünkben fontos szerepet kap a csapatépítés.

Leggyakrabban szakmai délutánok keretében szervezzük csapatépítő eseményeinket, ahol szakmai bemutatók, rövidebb tréningek kapnak helyet a programtervben, ezt követően pedig a csapat ráhangolódik a kötetlenebb programokra is, mint a csocsóbajnokság, közös vacsora lazító italozással, beszélgetéssel vagy sok nevetéssel tarkított társasjátékozás.

A férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út - tartja a mondás, de a közös főzés is igazi csapat összekovácsoló program. Több alkalommal vehettünk részt Etyeken a Chefparade csapatépítő főzés programján. Hangulatos és családias környezetben, kül – és beltéri főzés, kavargatás, kóstolgatás végeredménye pedig a meglepően finomra sikeredett jutalom estebéd, minden csapattag legnagyobb megelégedésére.

De csapatunk eljutott a szekszárdi Kadarkatúrára, néztünk együtt Foci VB elődöntőt a Darshan Udvarban, és önkéntes alapon volt már példa filmnézős délutánra is, iszogatással kisimítva a munkától ráncosabb homlokainkat. Nagyon emlékezetes karácsonyi ottalvós évzárónk volt Monoron, ahol egy játékosan komoly csapatépítőt is magunk mögött tudhattunk, ahol a sokak által ismert trénerpáros - dr. Komor Levente és Oliser László - vezényletével töltöttünk el 3 tömény de hasznos napot.

Mi nagyon várjuk a következőt! 😊

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

1117 Budapest Budafoki út 97.
+36 1 353 9790
info@ashszoftverhaz.hu
Bejárat a Prielle Kornélia utca felől, térképen jelölve található.