Hogyan használjuk fel a clean code alapelveit a projektjeinknél

2021.03.25. · 4 perc olvasás

Van az a szállóige a programozás elméletében, hogy egy programot megírni annyira bonyolult, mint maga a probléma, amire azt írjuk. Mi az ASH szoftverháznál általában rendkívül összetett problémákra alkotunk szoftveres megoldásokat. Van ezenkívül a clean code, ami nagyon hasznos és mindenki használja is. Sokat segít abban, hogy rövidebb idő alatt jobb minőségű szoftvertermék készüljön. Az elemeinek a beépítése a mindennapi munkába és zökkenőmentesre csiszolása azonban egy hosszadalmas folyamat. Van benne része a „próba szerencse faktornak” is! Ki kell próbálni és ki kell elemezni, hogy melyik elem miként emelhető be a legjobban, esetleg milyen módosításokat kell elvégezni rajta, hogy a legoptimálisabban működjön. Mostanra sikerült elérni, hogy ez minden fejlesztésüknek az alap motorja. Hogyan használjuk fel tehát a clean code alapelveit úgy, hogy az a legjobban illeszkedjen a munkafolyamatainkba?

A clean code-t felfoghatjuk úgy mint egy ajánlás csokrot. Egy hatalmas nagy csokrot, ami az évek-évtizedek alatt felgyülemlett programozói tapasztalatot hívatott egy egységes és emészthető formába gyúrni. Rengeteg eleme van, ezek közül emelnék ki párat.

Ezek talán azok az ajánlások, amiket mindenképpen beemelünk a mindennapi munkánkba. De hogyan szervezzük meg magát a munkafolyamatot?

A legfontosabb szempont az újrahasznosíthatóság. Minden projektünknél az egyik fő priorítás, hogy a benne megálmodott elemek és struktúrák később minél jobban felhasználhatóak legyenek. Így térül meg a befektetett idő. Ehhez az kell, hogy már a kezdetektől ennek tudatában építsük fel az adatstruktúráinkat. Egy objektumnak a szabály szerint csak egy funkciót szabad megvalósítania, de ez az egy funkció különféle környezetekben is ugyanazt az eredményt kell hogy produkálja. Tehát analizálni kell az összes már megvalósult és a jövőben várható nagyobb munkát és ezekben megkeresni a közös atomi részeket. Csak olyan egységek jöhetnek szóba, amikhez olyan funkciót rendelhetünk hozzá, ami minden, a munkáink során előforduló környezetben idempotens eredményt hoz. Ez a legnehezebb rész. Utána jön az alapos tesztelés, majd ezeknek az építőkockáknak az egységbe rendezése. Majd az integrációs tesztek.

Mik segítenek az említett atomi részecskék megtalálásához? Természetesen megvannak erre a módszereink, amiket teljes egészükben itt nem fedhetek fel, csak néhány részletet.

Természetesen felhasználunk még rengeteg mást is. Ezeket nem akarom itt mind felsorolni, hisz mindenki kívülről fújja őket:)! Akik még nem, azoknak itt van pár hasznos olvasnivaló:

  1. Erich Gamma: Design patterns.
  2. Joshua Bloch: Effective java
  3. Robert C. Martin: The Clean Coder: A Code of Conduct for Professional Programmers
  4. Robert C. Martin: Clean Code: A Handbook of Agile Software Craftsmanship
  5. Robert C. Martin: Agile Software Development: Principles, Patterns and Practices

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

1117 Budapest Budafoki út 97.
+36 1 353 9790
info@ashszoftverhaz.hu
Bejárat a Prielle Kornélia utca felől, térképen jelölve található.